Annika Sörenstam

Annika Sörenstam föddes i början av 70-talet och är en förre detta professionell svensk golfare. Hon räknas som en av de mest framgångsrika kvinnliga golfarna någonsin efter att ha vunnit 90 internationella tävling under sin karriär. Därav 72 officiella ” Ladies Professional Golf Association” eller LPGA tävlingar varav hon tjänat närmare 22 miljoner dollar under sin karriär. Från 2006 har Sörenstam både varit amerikansk och svenskmedborgare.  Hon har också fått titeln ”Player of the year award” eller årets spelare rekordmånga 8 gånger. Hon håller också rekordet för lägsta poäng genomsnitt på en säsong som hon tog 2004 med 68,6969. Hon har också satt andra rekord så som att representera Europa under Solheim cup över åtta gånger. Där hon höll titeln för mest poäng någonsin till Laura Davis gick om henne 2011. Hon blev också den första kvinna att spela i ”Bank of Amercia Colonial tournament” sedan 1945.

Uppväxten

Annika Sörenstam växte upp i bro, Stockholm tillsamman med sin familj. Familjen bestod av hennes far Tom Sörenstam och mor Gunilla Sörenstam samt barnen som bestod av Annika och hennes syster Charlotta. Redan som barn var Annika en riktig sport tjej hon var med och tävlade SM i junior tennis och spelade fotboll med klubben Bro IK. Hon var tydligen också så bra på skidor att den svenska landslagen föreslog att familjen borde flytta mer norrut för att hon skulle kunna vara närmare backen.

Hennes karriär tog fart när hon 1987 blev medlem i det svenska landslaget där hon i sin tur van världs mästerskapet på amatörnivå. Samtidigt som hon väntade på att börja plugga praktiserade hon hos LPGA som assistent och kunde då spela Ladies Telia Tour där hon vann tre tävlingar. Efter att ha setts spela i Tokyo så fick hon erbjudandet att spela universitets golf i USA där hon blev den första inte amerikanska första årseleven som van en mästerskaps titel.

Professionella karriär

Annikas professionella karriär började 1992 och slutade 2008 under tiden hon blev en av världens bästa kvinnliga golfare genom tiderna.  Några av hennes karriärs huvudpunkter var t.ex. när 2003 efter extremt hård träning hon la till över 18 meter på hennes utslag.

Sörenstam dominerade under 2000-talet och under 2004 blev hon player of the year för sjunde gången efter att hon fick 16 topp tio platser varav 8 vinster i 18 tävlingar. Hon hade också 2 internationella vinster vilket gjorde att hon blev den första kvinnliga golfaren att tjäna över 15 miljoner dollar.

Efter golfen

Hon avslutade sin golfkarriär med en presskonferens. Idag håller hon i lite olika projekt som exempel så skapade hon en brand under namnet Share my Passion. Under denna tiden började hon också bilda familj genom att dottern föddes 2009 och hennes son 2011. Hon har också varit verksam inom designa golfbanor och har skapat The ANNIKA Academy som är en golfskola på Ginn Reunion Resort i Florida. Annikas syster blev också blev golfproffs och hennes syster har idag hjälp till som tränare på the ANNIKA Akademi. Hon har också släppt en klädkollektion med Cutter & Black.