Nordea Masters

Nordea masters är en svensk golftävling som hålls varje år sedan 1991 och har blivit en av tävlingarna i PGA European Tour. Idag är Nordea Masters en av de tävlingar som drar flest folk i hela touren. Tävlingen som leder när det kommer till publiksiffror är British open. När tävlingen för första gången spelades var det på Drottningholms golfklubb som ligger utanför Stockholm. Prissumman på 100 000 pund tilldelades skotten Colin Montgomerie. Det var då första gången en sådan stor prissumma delats ut för en tävling på touren. Den andra golftävling drog publik på över 80 000 personer.

1993 hölls tävlingen på Forsgårdens golfklubb söder om Göteborg. Detta var ett problem år då det regnade mycket. Men man slog ändå nytt publik rekord och det var nära att vi fick våran första svenska seger i kubben som istället gick till en engelsman. Året efter vände dock turen och det finna vädret strålade väder och svensk högsommar blev det igen dags för Drottningholm att hålla i tävlingen. Värmen på över 30 grader gjorde det jobbigt att spela men Vijay Singh från Fiji kämpade sig igenom och vann.

1995 var det äntligen dags för en svensk att få ta hem tävlingen. Det var på Barsebäck med över 122 000 åskådare på tävlingsveckan som Jesper Parnevik blev hemlandets hjälte. Han vann med över fem slag i en av de mest perfekta spel golf som Sverige skådat. Året efter vad det återigen dags för Göteborg som var ett surt år då det för första gången saknades en svensk vid finalisterna. 1997 var man återigen Barsebäck och fick då hylla en annan folkhjälte som segrade på hemmaplan. Joakim Haeggman fick 18 minus en riktig vinnarpoäng. 1998 kom det än ny bana för tävlingen då man spelade på Kungsängen. Detta var ett bra år för tävlingen då Jesper Parnevik återigen tog hem guldet åt Sverige. året efter var dock inte så roligt då hur mycket Parnevik än försökte kunde han inte ta ikapp Colin Montgomerie ledning och förlorade med 9 håll.

I det nya milleniet spelades tävling återigen på Kungsängen där Lee Westwood vann lång förre någons svensk lång nere på listan. Återigen 2001 var Montgomerie framme och tog vinsten efter att Peter Hedblom gjorde en trippelbogey. Året därpå vann för första gången en irländare segern efter att den amerikanska konkurrenten satt den i vattnet. 2003 var det många stora talanger som tävlade i Sverige men den som van var australiensaren Adam Scott vilket säkrade honom en plats på listan över världens bästa spelare.

2004 var ett surt år för Sverige då engelsmannen Luke Donald såg till att svenskarna bara fick en delad andra plats. Året därpå vad det väldigt dåligt väder vilket ledde till svensk förlust. 2006 var det återigen dags för Barsebäck att hålla i tävlingen och även fast det var bra med åskådare lyckades inte de svenska golfarna leva upp till förväntningarna. 2007 var ett intressant år då tysken Kaymer i princip gav bort segern till Finlands Mikko Ilonen. 2008 var återigen ett svenskt guldår då Peter Hansson tog hem segern på Arlandastad. Året efter var det inga svenskar som var nära guldet istället van Ricardo Gonzalez.

2010 vann vinnaren van svensken Richard Johnson året därpå van också en annan svensk Alexander Norén.  Tyvärr skulle det inte bli tre på rad då tävlingen vanns av Lee Westwood. 2013 lyckades återigen ilonen ta hem segern. 2014 spelades tävlingen i Skåne alla trodde Henrik Stenson skulle ta hem det men han klarade det inte hela vägen och seger gick till Tongchai Jaidee. 2015 bröts torkan för Sverige när Alexander Norén tog hem guldet.