PGA Tour

PGA-touren ansvarar för en samling golftävlingar som främst hålls i USA men det finns också en Tävling i Kanada och Europa som kallas The Open Championship. De största tävlingarna är Champions Tour som engageras för äldre spelare och Nationwide tour. PGA-touren som är den största tävlingen får måste man kvala till genom en årlig kvalificeringsskola. De spelare som hamnar i topp 30 får spela nästa års PGA-tour medans resten får spela Nationwide tour. De som hamnar topp 20 i Nationwide tour får vara med i PGA-tour nästa år. Man kan få spela om man hamnar under topp 20 men vinner tre tävlingar. De spelare som hamnar topp 125 på PGA-tourens pengarlista får vara med på touren året efter det. Man kan också få spela upp till fem år om man vinner en till exempel major.

Det finns inga regler som separerar kvinnor och men inom touren även om majoriteten är men. Några kvinnor har deltagit men ingen har klarat sig förbi cutten. PGA-tour ger mycket pengar till de städer där tävlingarna håll genom sin välgörenhetsfond vars mål hade 2005 att ge bort 1 miljard dollar.

Om tävlingar

Eftersom det tävlingen avgörs av penningligan kan bli sämre eftersom 3 av de 4 majoritetstävlingarna hålls under en rätt kort period. Det som kan göra sista månaden av touren intressant 30 bästa i penningligan eller att tävla om tour champions som är säsongsfinalen. En stor tävling blir att hamna på penninglistan platser för nästa säsong. Årets sista tävlingar kallas för höstavlutningen för där de 10 med bäst poäng får mer prispengar. Säsongen består av 48 tävlingar på 44 veckor däribland en lagtävling där ingen vinner några pengar. De flesta spelarna tävlar mellan 20 till 30 olika tävlingar och när tävlingarna håll har att göra med vad det är för väder.

Olika typer av tävlingar

Det hålls fyra Major tävlingar under året de är de största och drar till sig världens bästa golfspelare tillsammans med World Golf Championship. Det finns också special tävlingar som ger extra poäng och som ses som den 5 majoren då den drar till sig proffsen. Varje säsong burkar få sin början med små matcher för de bästa spelarna så kallade Small Feilds. På sådana matcher deltar mycket mindre tävlande. Lag är också vanligt men brukar inte ge några prispengar. Sen finns Regular som är de vanliga tävlingarna och Secondary som spelas samtidigt som de stora för sämre spelare.

Vinnare av PGA-touren

Den största golfaren är Tiger Woods, eller han är den absolut kändaste. Som vinnaren penningligan som han vunnit över sju gånger med summor upp mot 10 miljoner dollar. Han har vunnit över trettio olika tävlingar i PGA-touren. Han slog också rekord då han som 30-åring tog sin femtionde vinst i touren och därmed blev den yngsta någonsin att vinna så många. En annan väldigt bra golfare är Vijay Singh också han har vunnit penningligan över fyra gånger.

En svensk spelare som i år Henrik Norlander som för tillfället ligger delad 39 plats i touren med minus fyra.